Μπιζίμ Κιουτάχεια – Τόμος Βʹ

Εκατό χρόνια μετά, δεν πρέπει να λησμονούμε

Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης είναι ένα αφιέρωμα στις οικογένειες που συνέθεταν το ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής κοινότητας της πόλης Κοτυαίου – Κιουταχείας της Μ. Ασίας, μιας πόλης από τις σημαντικότερες της περιοχής της αρχαίας Φρυγίας. Είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν με βίαιο τρόπο να εκπατρισθούν, να γίνουν πρόσφυγες και να αρχίσουν, όσοι επέζησαν, τη ζωή τους από την αρχή. Η ζωή φάνηκε σκληρή γι’ αυτούς.

Άφησαν το βιός τους στην προ αιώνων πατρίδα τους, τη Μ. Ασία και ήλθαν αποδεκατισμένοι στη νέα τους πατρίδα, αυτήν που αποτελούσε γι’ αυτούς όραμα και την είχαν μέσα στην καρδιά τους, την Ελλάδα. Αγωνίστηκαν για να γίνουν αποδεκτοί όμως δεν πτοήθηκαν.

Σήμερα δέκα δεκαετίες μετά, τους αναγνωρίζεται πλέον η νέα πνοή που έφεραν στον τόπο και η συνεισφορά τους στην εξέλιξή του. Οι ίδιοι αλλά και οι απόγονοί τους, καταθέτουν εδώ τις μνήμες τους, μαζί με άφθονο φωτογραφικό υλικό, ως ένα μνημόσυνο γι’ αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας.


Μπιζίμ Κιουτάχεια – Τόμος Αʹ

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922 – 2022, πολλά είναι τα αξιόλογα βιβλία που κυκλοφόρησαν με αναφορά στο θέμα του ξεριζωμού των Ρωμιών κατοίκων από τις εκεί πατρογονικές πατρίδες τους στον σημερινό ελλαδικό χώρο και την εδώ εγκατάστασή τους. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκδοσης, πραγματεύεται ένα ειδικό θέμα, που αφορά τη μουσικοχορευτική παράδοση ενός συγκεκριμένου τόπου, μιας πόλης με μεγάλη ιστορία από τους Βυζαντινούς ακόμα χρόνους, της Κιουτάχειας της Μ. Ασίας, Κοτυαίου κατά την αρχαιότητα.
Κι αυτό γιατί από εκεί είναι η καταγωγή της συγγραφέως.
Το περιεχόμενο βασίζεται σε ερευνητική εργασία που ξεκίνησε εδώ και τέσσερις δεκαετίες με καταγραφές ανθρώπων της πρώτης γενιάς. Περιλαμβάνει ανάλυση των χορών που χόρευε ο Ρωμαίικος πληθυσμός αυτής της πόλης και αρκετά μεγάλο αριθμό τουρκόφωνων τραγουδιών με τη μετάφρασή τους στα ελληνικά και την καταγραφή της μελωδίας τους σε νότες. Επίσης ελληνόφωνα τραγούδια που διδάσκονταν στην Αστική Σχολή της πόλης της Κιουτάχειας.
Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η ένταξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης στην κοινωνική ζωή του τόπου και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν. Πλούσιο είναι το φωτογραφικό υλικό από πρωτότυπη φωτογράφηση του τόπου, αλλά και των προσώπων κατά την εκτέλεση των χορών. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένθετο CD με αυθεντικές ηχογραφήσεις δίχως τη συνοδεία μουσικών οργάνων.


ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Χριστιανισμός και ιατρική έχουν μια μακραίωνη σχέση από τους χρόνους της Καινής Διαθήκης έως και τη σύγχρονη εποχή. Μεγάλος αριθμός Πατέρων της Εκκλησίας και Αγίων ασχολήθηκαν ποικιλοτρόπως με την ιατρική. Οι θεραπευτικές επεμβάσεις των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο πέρασμα των αιώνων κατέδειξαν τις δυνατότητες που έδωσε ο Χριστός στον άνθρωπο να υπερβεί τον πόνο και τον θάνατο μέσα από την πίστη, την αγάπη και την μετάνοια.

Η Θεοτόκος και οι Άγιοι είναι “τα δικά μας πρόσωπα” στο ουράνιο βασίλειο και θα προστρέξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη σ’ αυτούς ζητώντας τη μεσολάβησή τους για να γίνει το θαύμα. Μπροστά στις εικόνες τους έχουν κατατεθεί δάκρυα, ελπίδες, ικεσίες κι ευχαριστίες αιώνων. Λοιμικές ασθένειες, τις οποίες δεν μπόρεσε η επιστήμη να θεραπεύσει, θεραπεύθηκαν, όταν οι ορθόδοξοι χριστιανοί, με ΠΙΣΤΗ προσήλθαν στους Ιερούς ναούς, προσευχήθηκαν με δάκρυα μετάνοιας, λιτάνευσαν ιερά λείψανα και ιερές εικόνες.

Αυτή την ξεχασμένη ιστορική πραγματικότητα, μας υπενθυμίζει συνεχώς, αιώνες τώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία με την βοήθεια διηγήσεων που διέσωσε η Ορθόδοξη παράδοση και τα Συναξάρια των Αγίων.


Ημερολόγιο 2022 Happy Choices for Happy Women

Οι Εκδόσεις Μύρτος και η δημιουργός των ημερολογίων & Journal προσωπικής ανάπτυξης Happy Choices, Χριστίνα Πίκουλα δημιούργησαν ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στις γυναίκες.
Το ημερολόγιο Happy Choices for Happy Women έρχεται για να βοηθήσει ακόμα πιο στοχευμένα τη σύγχρονη γυναίκα και να την οδηγήσει στη ζωή που έχει ονειρευτεί.

Η σημερινή γυναίκα και οι πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι που καλείται να εξυπηρετήσει στην καθημερινότητά της, την απομακρύνουν από τις προσωπικές της ανάγκες. Το Happy Choices for Happy Women έρχεται για να μείνει στο πλευρό της κάθε γυναίκας & να την ενισχύσει με τον τρόπο που χρειάζεται.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση του ημερολογίου, βοηθάει να κάνεις καλύτερη διαχείριση χρόνου αλλά και να παραμένεις συνεπής σε αυτά που έχεις προγραμματίσει.

Για να μην αποσυντονίζεσαι, για να ζεις την κάθε στιγμή, για να τη ζεις με χαρά, για να πετυχαίνεις στόχους & να βιώνεις την επιτυχία, το Happy Choices for Happy Women είναι το ημερολόγιο που θα λατρέψεις.

Happy Choices for Happy Women, γιατί η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να είναι χαρούμενη & επιτυχημένη.


Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2023

«Αν δεν κοιτάξω πίσω μου, μπρος μου δεν προχωράω
και τση παράδοσης νερό πίνω και ξεδιψάω»
.

Το Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2023 κυκλοφορεί για 17η χρονιά από τις εκδόσεις Μύρτος, εμπνευσμένο από τις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, σας ταξιδεύει μέσα από τις μελωδίες μιας κρητικής λύρας, σας γοητεύει με τους ερωτικούς στίχους μιας μαντινάδας, σας μεθάει με μυρωδάτη τσικουδιά, κουβαλώντας τον αντίλαλο της ιστορίας και της παράδοσης τούτης της ευλογημένης γης. Το χτες και το σήμερα γίνονται ένα στο μαγικό τούτο τόπο, που είναι σφιχτοδεμένος με τη γη των θρύλων, των μύθων, των παραδόσεων, της λεβεντιάς και της ανδρείας.

Μέσα από τις σελίδες του θα γνωρίσετε τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης και θα ξεναγηθείτε σε έναν τόπο που η ιστορία, η περηφάνια, η ντομπροσύνη, η φιλοξενία πιασμένα χέρι, χέρι «χορεύουν» πεντοζάλι αιώνες τώρα…

Έναν τόπο με χρώματα, ευωδιές και αρώματα που φέρνουν τύχη.
Έναν τόπο που διαφυλάσσει τον βαθύτερο πλούτο και τη γλώσσα του.

«Ποτέ δεν πρέπει τα κλαδιά τσι ρίζες να ξεχνούνε
γιατί αυτές αν ξεραθούν και κείνα θα χαθούνε».

Τι λέτε, θα μας ακολουθήσετε σε ένα μακρύ, καλότυχο και μαγευτικό ταξίδι στα μονοπάτια της κρητικής παράδοσης;


Ευγνωμοσύνη Happy Choices Journal

Αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις πρακτικά στην καθημερινότητά σου για να αισθανθείς πιο όμορφα;

Ψάχνεις τρόπους και τεχνικές για να απολαμβάνεις περισσότερο το παρόν σου;

Πιάνεις τον εαυτό σου να θεωρείς δεδομένα κάποια πράγματα;

Θέλεις να διεκδικήσεις περισσότερα αλλά φοβάσαι μήπως φανείς αγνώμων;

Η συγγραφέας Χριστίνα Πίκουλα και οι Εκδόσεις Μύρτος δημιούργησαν για εσένα το Happy Choices Journal «Ευγνωμοσύνη», το οποίο υπόσχεται να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου εξασκώντας την τέχνη της ευγνωμοσύνης μέσα σε 90 μόνο ημέρες. Απαντώντας καθημερινές ερωτήσεις σε βοηθάει να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη, να αποκτήσεις μεγαλύτερη συνειδητότητα αφιερώνοντας χρόνο σε όσα ήδη διαθέτεις και όχι σε όσα πιστεύεις ότι σου λείπουν. Η πρακτική της ευγνωμοσύνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε αισθητά τα επίπεδα του στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας εξαιτίας της λανθασμένης μας εστίασης. Μαθαίνουμε να εστιάζουμε σε αυτά που μας κάνουν καλό σήμερα και επιτρέπουμε στην ευγνωμοσύνη να μας τροφοδοτήσει με τα ευεργετικά της οφέλη. Εάν παρατηρείς ότι οι μέρες σου δεν έχουν νόημα, αισθάνεσαι ότι δεν έχεις καλή διάθεση, ότι όλα είναι μάταια και δεν έχεις κανένα κίνητρο, το Happy Choices Journal «Ευγνωμοσύνη» είναι εδώ για να σε βοηθήσει να δεις τη ζωή με άλλα μάτια και με την καρδιά γεμάτη αγάπη όλα φαίνονται διαφορετικά. Θέλεις μια καλύτερη ζωή; Μπορείς να την έχεις, αρκεί να βάλεις την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου από εδώ και πέρα.


Πάντα ευλογημένο το τραπέζι σας

Στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό, σύμφωνα με το λαϊκό εορτολόγιο, παρασκευάζονται και καταναλώνονται συγκεκριμένες τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια των νηστειών του έτους. Μέσα από τη λαϊκή ευσέβεια και τα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής διατηρούνται και διαφυλάσσονται βιωματικά τα υψηλά νοήματα της θεολογίας γεγονός που μαρτυρεί ότι ο λαός όχι απλά εμπέδωσε τα εκκλησιαστικά γεγονότα και την αξίας τους, αλλά τα βίωσε και τα εναπόθεσε στη συλλογική του μνήμη αξιώνοντάς τα ως δυναμικό στοιχείο του πολιτισμού μας.

Ιδιαίτερα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εορταστικής ιεροτελεστίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Γυναίκες από κάθε γωνιά της χώρας μεταφέρουν αυτές τις συνταγές από γενιά σε γενιά. Δεκάδες ομοιότητες και άλλες τόσες διαφοροποιήσεις, γιατί κάθε περιοχή έχει τα φαγητά της, τα υλικά, τα κρασιά και τις συνταγές της, που φυλάσσουν μέσα τους τη σοφία της ελληνικής γης.

Οι γεύσεις μιλούν για κάθε τόπο ξεχωριστά. Ένα ταξίδι, μια περιπλάνηση στην Ελλάδα, από τη Μακεδονία έως την Κρήτη και από το Αιγαίο έως το Ιόνιο, μέσα από ένα οδοιπορικό αναζήτησης νηστίσιμων γεύσεων που κρύβουν μέσα τους τις συνήθειες χρόνων και ευτυχώς παραμένουν υπαρκτές και αναλλοίωτες.


Το καλό βιβλίο είναι πηγή χαράς, συγκίνησης και ψυχαγωγίας. Κουβαλάει ιστορίες και μνήμες, ανοίγει καινούριους ορίζοντες σε όλους εμάς και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Τους δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα, τα ευαισθητοποιεί και τα βοηθά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τα ανθρώπινα προβλήματα. Τους μεταδίδει τους κανόνες, τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας κι έτσι τα βοηθάει να ξεπεράσουν τον εγωκεντρισμό και τις αδυναμίες τους, μέσα από τα βιώματα των ηρώων. Το καλό βιβλίο οξύνει την σκέψη του παιδιού, πλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους με τις αρχές και τα μηνύματα που μεταδίδει σε αυτά, καθώς και με τα πρότυπα συμπεριφοράς που προβάλλει. Οι μικροί αναγνώστες είναι οι αυριανοί πολίτες που ενημερώνονται, διαβάζουν, σκέπτονται και διαμορφώνουν ελεύθερη σκέψη.

Δώστε στο παιδί σας ερεθίσματα, προσφέροντάς του βιβλία και άλλο έντυπο υλικό.
Διαβάστε στο παιδί σας από πολύ μικρή ηλικία.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί λέξεις
Βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί σχετικά με το διάβασμα και το περιεχόμενο της ανάγνωσης.
Η ανάγνωση των βιβλίων επιτρέπει στο παιδί και στο γονιό να θίξουν δύσκολα θέματα και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας για μια ζωή.
Κάντε την ανάγνωση καθημερινή πρακτική.
Δώστε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας.
Επισκεφθείτε βιβλιοθήκες με το παιδί. Διαβάστε εκεί, ζήστε την ατμόσφαιρά τους, δανειστείτε βιβλία. Ενημερωθείτε. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς.
Το διάβασμα δεν είναι κόπος. Είναι ευχαρίστηση. Όπως ένας περίπατος ή ένα μακρύ ταξίδι.

Το βιβλίο, όσο κι αν αναπτυχθεί η σύγχρονη τεχνολογία, δε θα πάψει να έχει την πρωτεύουσα θέση του στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Δεν είναι δυνατόν από τίποτε να αντικατασταθεί!!!

Όσοι υπήρξαν παθιασμένοι αναγνώστες στα παιδικά τους χρόνια, όσοι βυθίστηκαν στο ρωμαλέο, γεμάτο εικόνες λόγο, όσοι αφέθηκαν στη γοητεία του λυρισμού και της ονειροπόλησης, όσοι ένιωσαν τις σελίδες να γίνονται στους ώμους τους φτερά, όσοι γέλασαν και δάκρυσαν, όσοι έμειναν ξάγρυπνοι, νηστικοί, κρυμμένοι για να διαβάσουν, αυτοί ξέρουν πόσο ένα καλό βιβλίο πλουτίζει και πολλαπλασιάζει την ύπαρξη και συγχρόνως φωτίζει και την πιο πεζή καθημερινότητα.

Στη δική μας διάθεση, αλλά και την ευθύνη, απομένει να μπει το καλό βιβλίο στη ζωή των παιδιών μας και να μείνει μια αγάπη παντοτινή!!!


Ημερολόγιο 2022 Happy Choices for Happy Life

Η Συγγραφέας Χριστίνα Πίκουλα και οι Εκδόσεις Μύρτος με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουν φέτος ένα αισιόδοξο, ελπιδοφόρο, ανατρεπτικό Ημερολόγιο Προσωπικής Ανάπτυξης το «HAPPY CHOICES FOR HAPPY LIFE«, που θα σας βάλει σε διαδικασία αναζήτησης αλλά και δράσης. Κυκλοφορεί για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Αναρωτιέστε πώς θα είναι η επόμενη χρονιά; Βλέπετε τις επιθυμίες που έχετε να μένουν στο τελευταίο σκονισμένο συρτάρι του μυαλού σας; Θέλετε να βιώσετε νέα συναισθήματα και να δημιουργήσετε μια νέα πιο δημιουργική καθημερινότητα; Εάν απαντήσατε θετικά σε μια από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε τα νέα είναι πολύ ευχάριστα για εσάς.

Το «Happy Choices for Happy Life» είναι το Ημερολόγιο που θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας, ένα έξυπνο εργαλείο που θα σας οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας και σας θα σας βοηθήσει να χτίσετε το μέλλον που επιθυμείτε ξεκινώντας από σήμερα. Απευθύνεται σε ανθρώπους που συνεχίζουν να ονειρεύονται, σε όσους επιθυμούν να φέρουν αλλαγές, σε αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν στην εξέλιξη και σε όσους ακόμα δεν έχουν φτάσει εκεί που λαχταράει η ψυχή τους.

Εάν κι εσείς το 2022 ετοιμάζεστε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να απογειωθείτε ώστε να δημιουργήσετε βήμα βήμα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, τότε το «Happy Choices for Happy Life» είναι το Ημερολόγιο που θέλετε να έχετε στα χέρια σας.
Είστε έτοιμοι να κάνετε τις δικές σας Happy Choices;


Το κυνήγι της ευτυχίας είναι κάτι που απασχολεί τους ανθρώπους όλο και περισσότερο και συχνά πυκνά με ρωτάνε για εύκολα και άμεσα tips ευτυχίας. Αυτή η ερώτηση μου θυμίζει ανθρώπους που επισκέπτονται χρηματιστές & επενδυτές και τους ρωτάνε πώς μπορούν να βγάλουν εύκολα χρήματα. Και στις δυο περιπτώσεις οι άνθρωποι αναζητούν άμεσα αποτελέσματα και δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το ποιοι χρειάζεται να γίνουν ώστε να ευτυχήσουν ή να πλουτίσουν.

Μεγαλώνουμε με τρόπο που τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας λειτουργούν στον αυτόματο και σπάνια είμαστε παρόντες και συνειδητοί σε αυτά που κάνουμε.
Μάθαμε να μας ταΐζουμε fast food και όλη αυτή η εγρήγορση και η ταχύτητα κυριαρχεί στους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Έχουμε μεγαλώσει και εκπαιδευθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι ένα άπιαστο όνειρο και μόνο ορισμένοι «τυχεροί» έχουν τη δυνατότητα να τη γεύονται.

Φυσικά και υπάρχουν όμορφες στιγμές αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είναι κυριευμένο από αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα.
Πώς όμως θα φέρουμε την ευτυχία στη ζωή μας ώστε να τη βιώνουμε στην καθημερινότητα μας;

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα
Συνήθως ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα δεν μας εξυπηρετεί και μας απομακρύνει όλο και πιο πολύ από την ευτυχία μας. Όμως είναι ο τρόπος που έχουμε εκπαιδευθεί, αξιολογούμε τα πράγματα σύμφωνα με το τι πιστεύουμε για τα πράγματα. Εάν αρχίσω λοιπόν να πιστεύω πώς ό,τι γίνεται στη ζωή μου γίνεται μόνο για το καλό μου, τότε αυτομάτως φεύγω από τη σκέψη «είμαι άτυχος», «όλα στραβά μου πάνε» κλπ. και αντιμετωπίζω με αισιοδοξία οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί στο δρόμο μου. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και χρειάζεται να μας ενισχύσουμε με διάφορους τρόπους. Κάτι που μπορούμε να εντάξουμε στη ζωή μας είναι ένα υποστηρικτικό μάντρα δηλαδή μια θετική υποστηρικτική πρόταση που θα την επαναλαμβάνουμε συστηματικά στη διάρκεια της ημέρας μας.
Μια πρόταση που προτείνω και χρησιμοποιώ συχνά είναι:
«Όλα συμβαίνουν για το ανώτερο καλό μου & το καλό των γύρω μου».

Βρες ισορροπία & χαρές στην καθημερινότητά σου
Εργαζόμαστε αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, χρειάζεται μέσα σε αυτές τις ώρες να βρίσκουμε ενδιαφέρον και χαρά αλλά και φεύγοντας από την εργασία μας να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα που μας αρέσουν, π.χ. ένα χόμπι, μια συνάντηση με φίλους, γυμναστική και οτιδήποτε αποδεδειγμένα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Συγκεντρώσου στο παρόν σου
Η εκάστοτε στιγμή που ζούμε είναι μοναδική, ολόιδια δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ. Συγκεντρώσου και ρούφα τη στιγμή, απόλαυσέ την και πάρε όλα τα μαθήματα που σου προσφέρει. Συντονιζόμαστε στην μόνη πραγματική στιγμή την οποία διαθέτουμε, στο παρόν μας. Δεν ανήκουμε πια στο παρελθόν κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο μέλλον, ας απολαύσουμε αυτό που διαθέτουμε τη δεδομένη στιγμή.

Βάλε τη δημιουργικότητα στη ζωή σου
Μαντεύω και προλαβαίνω την σκέψη σου, δεν είμαστε όλοι καλλιτέχνες, αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί. Δες πώς μπορείς να κάνεις τα πράγματα στην καθημερινότητά σου με το δικό σου μοναδικό τρόπο, βάλε τη δική σου πινελιά και βγες έξω από τα συνηθισμένα.

Κάνε αυτό που αγαπάς
Τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις στην ζωή σου; Σε ποια πράγματα είσαι πραγματικά καλός; Μήπως έχεις έλθει σε αυτή τη ζωή για έναν σκοπό; Δες με ποιους τρόπους μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς, ιδανικά κάνε το επάγγελμα.

Μάθε την Τέχνη της ευγνωμοσύνης
Δες όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σου, επικεντρώσου σε όσα έχεις και μην επικεντρώνεσαι σε όσα σου λείπουν. Κάνε μια καθημερινή καταγραφή με όλα όσα ήδη διαθέτεις και δες πόση αξία δίνουν στη ζωή σου.

Σταμάτα να συγκρίνεις & να συγκρίνεσαι
Είναι η σύγκριση ο κλέφτης της χαράς; Ναι είναι. Κι αυτό γιατί όταν συγκρίνουμε δυο ανθρώπους ή μια κατάσταση δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να είναι αποτελεσματική η σύγκριση αυτή, συνεπώς τα αποτελέσματα που θα εξάγουμε θα είναι λάθος. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι ότι συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κάποιον άλλο του ιδίου χώρου που π.χ. βρίσκεται στην κορυφή, βλέπουμε λοιπόν το αποτέλεσμα αλλά αγνοούμε όλη την διαδικασία που έφτασε εκεί.
Εμπνεύσου από τους άλλους αλλά μην συγκρίνεσαι.

Χτίσε σχέσεις ζωής
Ένα μεγάλο μέρος της ποιότητας της ζωής μας είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που έχουμε. Χρειάζεται να εμβαθύνουμε και να επενδύουμε στους ανθρώπους και στις σχέσεις και να τους ενθαρρύνουμε να δημιουργούμε μαζί αφήνοντας πίσω τον εγωισμό.

Πρόσφερε στους άλλους
Η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός είναι συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωής ενός δοτικού ανθρώπου. Μέσα από την προσφορά δημιουργείται η αίσθηση ανιδιοτέλειας και ανθρωπισμού δίνοντας ελπίδα σε όσους το χρειάζονται.

Η ευτυχία είναι μέσα μας απλά χρειάζεται τρόπους να τη βγάλουμε στην επιφάνεια. Όλοι οι παραπάνω τρόποι μπορούν να σε ενισχύσουν αλλά μόνο εσύ γνωρίζεις τι πραγματικά χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος.
Ξεκίνα με το να πιστέψεις ότι σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος!

Χριστίνα Πίκουλα