Το καλό βιβλίο είναι πηγή χαράς, συγκίνησης και ψυχαγωγίας. Κουβαλάει ιστορίες και μνήμες, ανοίγει καινούριους ορίζοντες σε όλους εμάς και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Τους δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα, τα ευαισθητοποιεί και τα βοηθά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τα ανθρώπινα προβλήματα. Τους μεταδίδει τους κανόνες, τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας κι έτσι τα βοηθάει να ξεπεράσουν τον εγωκεντρισμό και τις αδυναμίες τους, μέσα από τα βιώματα των ηρώων. Το καλό βιβλίο οξύνει την σκέψη του παιδιού, πλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους με τις αρχές και τα μηνύματα που μεταδίδει σε αυτά, καθώς και με τα πρότυπα συμπεριφοράς που προβάλλει. Οι μικροί αναγνώστες είναι οι αυριανοί πολίτες που ενημερώνονται, διαβάζουν, σκέπτονται και διαμορφώνουν ελεύθερη σκέψη.

Δώστε στο παιδί σας ερεθίσματα, προσφέροντάς του βιβλία και άλλο έντυπο υλικό.
Διαβάστε στο παιδί σας από πολύ μικρή ηλικία.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί λέξεις
Βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί σχετικά με το διάβασμα και το περιεχόμενο της ανάγνωσης.
Η ανάγνωση των βιβλίων επιτρέπει στο παιδί και στο γονιό να θίξουν δύσκολα θέματα και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας για μια ζωή.
Κάντε την ανάγνωση καθημερινή πρακτική.
Δώστε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας.
Επισκεφθείτε βιβλιοθήκες με το παιδί. Διαβάστε εκεί, ζήστε την ατμόσφαιρά τους, δανειστείτε βιβλία. Ενημερωθείτε. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς.
Το διάβασμα δεν είναι κόπος. Είναι ευχαρίστηση. Όπως ένας περίπατος ή ένα μακρύ ταξίδι.

Το βιβλίο, όσο κι αν αναπτυχθεί η σύγχρονη τεχνολογία, δε θα πάψει να έχει την πρωτεύουσα θέση του στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Δεν είναι δυνατόν από τίποτε να αντικατασταθεί!!!

Όσοι υπήρξαν παθιασμένοι αναγνώστες στα παιδικά τους χρόνια, όσοι βυθίστηκαν στο ρωμαλέο, γεμάτο εικόνες λόγο, όσοι αφέθηκαν στη γοητεία του λυρισμού και της ονειροπόλησης, όσοι ένιωσαν τις σελίδες να γίνονται στους ώμους τους φτερά, όσοι γέλασαν και δάκρυσαν, όσοι έμειναν ξάγρυπνοι, νηστικοί, κρυμμένοι για να διαβάσουν, αυτοί ξέρουν πόσο ένα καλό βιβλίο πλουτίζει και πολλαπλασιάζει την ύπαρξη και συγχρόνως φωτίζει και την πιο πεζή καθημερινότητα.

Στη δική μας διάθεση, αλλά και την ευθύνη, απομένει να μπει το καλό βιβλίο στη ζωή των παιδιών μας και να μείνει μια αγάπη παντοτινή!!!


Το κυνήγι της ευτυχίας είναι κάτι που απασχολεί τους ανθρώπους όλο και περισσότερο και συχνά πυκνά με ρωτάνε για εύκολα και άμεσα tips ευτυχίας. Αυτή η ερώτηση μου θυμίζει ανθρώπους που επισκέπτονται χρηματιστές & επενδυτές και τους ρωτάνε πώς μπορούν να βγάλουν εύκολα χρήματα. Και στις δυο περιπτώσεις οι άνθρωποι αναζητούν άμεσα αποτελέσματα και δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το ποιοι χρειάζεται να γίνουν ώστε να ευτυχήσουν ή να πλουτίσουν.

Μεγαλώνουμε με τρόπο που τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας λειτουργούν στον αυτόματο και σπάνια είμαστε παρόντες και συνειδητοί σε αυτά που κάνουμε.
Μάθαμε να μας ταΐζουμε fast food και όλη αυτή η εγρήγορση και η ταχύτητα κυριαρχεί στους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Έχουμε μεγαλώσει και εκπαιδευθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι ένα άπιαστο όνειρο και μόνο ορισμένοι «τυχεροί» έχουν τη δυνατότητα να τη γεύονται.

Φυσικά και υπάρχουν όμορφες στιγμές αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είναι κυριευμένο από αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα.
Πώς όμως θα φέρουμε την ευτυχία στη ζωή μας ώστε να τη βιώνουμε στην καθημερινότητα μας;

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα
Συνήθως ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα δεν μας εξυπηρετεί και μας απομακρύνει όλο και πιο πολύ από την ευτυχία μας. Όμως είναι ο τρόπος που έχουμε εκπαιδευθεί, αξιολογούμε τα πράγματα σύμφωνα με το τι πιστεύουμε για τα πράγματα. Εάν αρχίσω λοιπόν να πιστεύω πώς ό,τι γίνεται στη ζωή μου γίνεται μόνο για το καλό μου, τότε αυτομάτως φεύγω από τη σκέψη «είμαι άτυχος», «όλα στραβά μου πάνε» κλπ. και αντιμετωπίζω με αισιοδοξία οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί στο δρόμο μου. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και χρειάζεται να μας ενισχύσουμε με διάφορους τρόπους. Κάτι που μπορούμε να εντάξουμε στη ζωή μας είναι ένα υποστηρικτικό μάντρα δηλαδή μια θετική υποστηρικτική πρόταση που θα την επαναλαμβάνουμε συστηματικά στη διάρκεια της ημέρας μας.
Μια πρόταση που προτείνω και χρησιμοποιώ συχνά είναι:
«Όλα συμβαίνουν για το ανώτερο καλό μου & το καλό των γύρω μου».

Βρες ισορροπία & χαρές στην καθημερινότητά σου
Εργαζόμαστε αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, χρειάζεται μέσα σε αυτές τις ώρες να βρίσκουμε ενδιαφέρον και χαρά αλλά και φεύγοντας από την εργασία μας να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα που μας αρέσουν, π.χ. ένα χόμπι, μια συνάντηση με φίλους, γυμναστική και οτιδήποτε αποδεδειγμένα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Συγκεντρώσου στο παρόν σου
Η εκάστοτε στιγμή που ζούμε είναι μοναδική, ολόιδια δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ. Συγκεντρώσου και ρούφα τη στιγμή, απόλαυσέ την και πάρε όλα τα μαθήματα που σου προσφέρει. Συντονιζόμαστε στην μόνη πραγματική στιγμή την οποία διαθέτουμε, στο παρόν μας. Δεν ανήκουμε πια στο παρελθόν κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο μέλλον, ας απολαύσουμε αυτό που διαθέτουμε τη δεδομένη στιγμή.

Βάλε τη δημιουργικότητα στη ζωή σου
Μαντεύω και προλαβαίνω την σκέψη σου, δεν είμαστε όλοι καλλιτέχνες, αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί. Δες πώς μπορείς να κάνεις τα πράγματα στην καθημερινότητά σου με το δικό σου μοναδικό τρόπο, βάλε τη δική σου πινελιά και βγες έξω από τα συνηθισμένα.

Κάνε αυτό που αγαπάς
Τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις στην ζωή σου; Σε ποια πράγματα είσαι πραγματικά καλός; Μήπως έχεις έλθει σε αυτή τη ζωή για έναν σκοπό; Δες με ποιους τρόπους μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς, ιδανικά κάνε το επάγγελμα.

Μάθε την Τέχνη της ευγνωμοσύνης
Δες όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σου, επικεντρώσου σε όσα έχεις και μην επικεντρώνεσαι σε όσα σου λείπουν. Κάνε μια καθημερινή καταγραφή με όλα όσα ήδη διαθέτεις και δες πόση αξία δίνουν στη ζωή σου.

Σταμάτα να συγκρίνεις & να συγκρίνεσαι
Είναι η σύγκριση ο κλέφτης της χαράς; Ναι είναι. Κι αυτό γιατί όταν συγκρίνουμε δυο ανθρώπους ή μια κατάσταση δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να είναι αποτελεσματική η σύγκριση αυτή, συνεπώς τα αποτελέσματα που θα εξάγουμε θα είναι λάθος. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι ότι συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κάποιον άλλο του ιδίου χώρου που π.χ. βρίσκεται στην κορυφή, βλέπουμε λοιπόν το αποτέλεσμα αλλά αγνοούμε όλη την διαδικασία που έφτασε εκεί.
Εμπνεύσου από τους άλλους αλλά μην συγκρίνεσαι.

Χτίσε σχέσεις ζωής
Ένα μεγάλο μέρος της ποιότητας της ζωής μας είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που έχουμε. Χρειάζεται να εμβαθύνουμε και να επενδύουμε στους ανθρώπους και στις σχέσεις και να τους ενθαρρύνουμε να δημιουργούμε μαζί αφήνοντας πίσω τον εγωισμό.

Πρόσφερε στους άλλους
Η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός είναι συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωής ενός δοτικού ανθρώπου. Μέσα από την προσφορά δημιουργείται η αίσθηση ανιδιοτέλειας και ανθρωπισμού δίνοντας ελπίδα σε όσους το χρειάζονται.

Η ευτυχία είναι μέσα μας απλά χρειάζεται τρόπους να τη βγάλουμε στην επιφάνεια. Όλοι οι παραπάνω τρόποι μπορούν να σε ενισχύσουν αλλά μόνο εσύ γνωρίζεις τι πραγματικά χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος.
Ξεκίνα με το να πιστέψεις ότι σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος!

Χριστίνα Πίκουλα


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση προς την προσωπική ανάπτυξη, ακούγονται πολλά αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο το τοπίο για το πόσο χρήσιμη τελικά μπορεί να είναι στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Για αυτό θα μιλήσουμε απλά και με παραδείγματα. Σκεφτείτε λοιπόν ότι στο γκαράζ του σπιτιού σας έχετε καλυμμένο ένα αυτοκίνητο που σας το άφησαν οι γονείς σας. Δεν μπαίνετε καν στον κόπο να βγάλετε το κάλυμμα και να δείτε τι ακριβώς βρίσκεται εκεί, ξέρετε ότι είναι ένα αμάξι αλλά δεν πιστεύετε ότι η ύπαρξή του μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

Κάποια στιγμή έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή σας, κρίσεις, εντάσεις, απώλειες και πραγματικά δεν αντέχετε την καθημερινότητά σας και τις ολόιδιες ημέρες που ζείτε ξανά και ξανά. Σε μια προσπάθεια να αλλάξετε παραστάσεις αποφασίζετε να κατεβείτε και να τακτοποιήσετε το ακατάστατο και παραμελημένο γκαράζ σας και να πετάξετε οτιδήποτε καταναλώνει χώρο. Είστε αποφασισμένοι να πετάξετε τις παλιατζούρες και κυρίως το αυτοκίνητο αυτό που σας είναι εντελώς άχρηστο.

Αρχίζετε λοιπόν να τακτοποιείτε τον περιβάλλοντα χώρο να ανοίγετε κουτιά, να αδειάζετε κουτιά, να πηγαίνετε στους κάδους και να επιστρέφετε πίσω. Κάποια στιγμή εκεί που κάθεστε και κάνετε ένα διάλειμμα πίνοντας το δροσερό σας ρόφημα το μάτι σας πέφτει σε κάτι αστραφτερό στο δάπεδο και κάτω από το κάλυμμα του αυτοκινήτου, σκύβετε να το πάρετε και το επεξεργάζεστε χωρίς να πιστεύετε αυτό που αντικρύζετε.
Είναι το αγαλματίδιο «Πνεύμα της Έκστασης» σήμα κατατεθέν της Rolls Royce. Μα πώς είναι δυνατόν, τι δουλειά έχει στο δικό σου το γκαράζ, σκέφτεσαι ξανά και ξανά. Το τηλέφωνο χτυπάει, το παίρνεις μαζί σου και το τοποθετείς στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σου.

Οι μέρες περνούν, τα προβλήματα στην καθημερινότητα συνεχίζονται και εσύ γυρνάς κάθε βράδυ στο σπίτι απογοητευμένος και ανήμπορος. Ένα βράδυ και ενώ έχεις αποφασίσει να κοιμηθείς νωρίς οι σκέψεις για το αύριο σε απομακρύνουν όλο και πιο πολύ από την αγκαλιά του Μορφέα. Ανάβεις το φως και παίρνεις στα χέρια σου το αγαλματίδιο το επεξεργάζεσαι, θα έλεγα ότι ζηλεύεις την άψογη δημιουργία και τελειότητα που αντικρύζεις. Το κρατάς στη χούφτα σου και αρχίζεις να αισθάνεσαι διαφορετικά, αισθάνεσαι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι μοναδικό, ένα αίσθημα χαράς και ενθουσιασμού σε κατακλύζει και σε κάνει να πεταχτείς από το κρεβάτι και να τρέξεις στο γκαράζ σου. Παίρνεις μια ανάσα και αποφασιστικά τραβάς το κάλυμμα του παλιού αυτοκινήτου και ιδού η αποκάλυψη. Μια υπέροχη και επιβλητική Rolls Royce στέκει εκεί αγέρωχη στο γκαράζ σου χρόνια. Τα χέρια σου ιδρώνουν, τα μάτια σου δακρύζουν και εσύ συνεχίζεις να μην πιστεύεις σε αυτό το θαύμα που βιώνεις εκείνη τη στιγμή. Τοποθετείς το αγαλματίδιο στην θέση του στο καπό του αυτοκινήτου και αισθάνεσαι ένα κύμα ευφορίας να σε γεμίζει από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σου.
Με φόρα ανοίγεις την πόρτα του οδηγού, τα κλειδιά είναι στην μίζα και εσύ μένεις ακόμα μια φορά έκπληκτος με τον ήχο που κάνει παίρνοντας αμέσως μπροστά. Χωρίς δεύτερη σκέψη ξεχύνεσαι στον δρόμο σε μια νέα διαδρομή ζωής βλέποντας τα πάντα διαφορετικά. Μα πώς άλλαξαν τα πάντα γύρω σου; Απολαμβάνεις τη φύση, απολαμβάνεις το φεγγάρι, απολαμβάνεις το ζευγάρι στο διπλανό αυτοκίνητο που γελάνε μεταξύ τους. Απολαμβάνεις τα φώτα της πόλης. Άλλαξαν όντως τα πάντα γύρω σου ή μήπως άλλαξες εσύ και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα;

Διαβάζοντας την παραπάνω ιστορία ίσως κάποιοι να σκεφτείτε κι εγώ εάν είχα μια Rolls Royce να με περίμενε αλλιώς θα τα έβλεπα. Τι θα γινόταν όμως εάν σου έλεγα ότι όντως διαθέτεις μια Rolls Royce μέσα στην ψυχή σου που περιμένει να την ανακαλύψεις για να πάτε μαζί το ωραιότερο ταξίδι ζωής;
Η προσωπική ανάπτυξη είναι αυτό το ταξίδι ανακάλυψης που συνειδητοποιείς ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να απογειώσεις την ύπαρξή σου, έχεις μια Rolls Royce μέσα σου και ας πίστεψες όλα τα χρόνια ότι είσαι ένα μικρό και οικονομικό αυτοκινητάκι. Μα μπορούν όλοι να βρούμε την Rolls Royce μέσα μας; Δυνητικά ναι! Όμως είναι λίγοι αυτοί που θα επιλέξουν να ψάξουν, να ξεκαθαρίσουν, να λερωθούν, να παθιαστούν, να επιμείνουν, να εργαστούν μέχρι να την βρουν.

Μπορείς επίσης να ανακαλύψεις την Rolls Royce μέσα σου και πάλι να επιλέξεις να κρατήσεις το μικρό αυτοκινητάκι. Αλλά είναι απαραίτητο να δοκιμάσεις να πας τουλάχιστον μια βόλτα στη ζωή σου σαν Rolls Royce. Φτάνει η επιλογή να είναι συνειδητή και μόνο δική σου.

Χριστίνα Πίκουλα


Η τύχη λένε πως βοηθάει τους τολμηρούς. «Ο τολμών νικά» έλεγαν οι αρχαίοι, «Αρχή γαρ του νικάν το θαρρείν» μας δίδαξε ο Πλούταρχος και τόσα άλλα ρητά έχουν γραφτεί για τη δύναμη της τόλμης και όχι άδικα. Η τόλμη είναι η κινητήριος δύναμη που μας ωθεί να κάνουμε πράξη όσα επιθυμούμε στη ζωή μας. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τους τυχερούς ανθρώπους, εκείνους που πέτυχαν στη ζωή, είναι η τόλμη. Έχετε άραγε αναρωτηθεί γιατί; Πόσες φορές κάνατε όνειρα όπως να αγοράσετε κάποιο σπίτι, να αλλάξετε δουλειά, να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπυ αλλά ποτέ δεν τα πραγματοποιήσατε; Σκεφτήκατε ποτέ τι ήταν αυτό που σας κράτησε από το να πετύχετε τους στόχους σας; Μήπως δεν τολμήσατε να πάρετε κάποιες αποφάσεις που θα σας οδηγούσαν πιο κοντά στα όνειρά σας; Φοβηθήκατε μήπως να βγείτε από το comfort zone σας και να μπείτε σε δράση;
Η τόλμη είναι απαραίτητη στον άνθρωπο που θέλει να διαπρέψει. Νικά εκείνος που τολμά να διεκδικήσει τις επιθυμίες του, να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο;
Θέλετε να προσελκύσετε την καλή σας τύχη;
Να νιώθετε αισιόδοξοι, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, να έρθει ο πλούτος κοντά σας, να κατακτήσετε δύναμη, να κερδίσετε… να απολαύσετε… να ξεκινήσετε το νέο κεφάλαιο της ζωής σας από μια νέα καθαρή σελίδα;

Αν λοιπόν τα θέλετε όλα αυτά, αν επιθυμείτε να μάθετε τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού της ζωής, την απέραντη ομορφιά που δεν έχετε ανακαλύψει, τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν κρυμμένες μέσα σας, κάντε κι εσείς σήμερα κιόλας το πρώτο βήμα.
Μη μένετε ένα «καλό» παραπονεμένο παιδί που χάνει το παιχνίδι της ζωής.
Γίνετε ένα «καλό» παιδί που κανένας δεν μπορεί να πατήσει επάνω του.

Δώστε τις δικές σας προσωπικές και συνάμα τολμηρές μάχες.
Σταματήστε να αφήνετε τους γύρω σας να αποφασίζουν για τη δική σας ζωή. Πάρτε οι ίδιοι τις αποφάσεις σας με θάρρος και δύναμη και ριχτείτε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτετε στην επιτυχία του στόχου που βάλατε. Μην κωλυσιεργείτε, μην αναβάλλετε, μην αμφιταλαντεύεστε.
Προχωρήστε με πείσμα και αποφασιστικότητα. Όσα εμπόδια κι αν έρθουν στο δρόμο σας υπερπηδήστε τα με τόλμη. Διδαχθείτε από τις προκλήσεις του παρελθόντος και οδηγηθείτε με περισσότερη σοφία πλέον σε ένα καλύτερο αύριο.
Αν σκοντάψετε και πέσετε, μην απογοητευτείτε. Σηκωθείτε και συνεχίστε.

Η τύχη θα είναι με το μέρος σας.