Τι είναι τελικά η προσωπική ανάπτυξη;

ARTICLES-SITE3

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση προς την προσωπική ανάπτυξη, ακούγονται πολλά αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο το τοπίο για το πόσο χρήσιμη τελικά μπορεί να είναι στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Για αυτό θα μιλήσουμε απλά και με παραδείγματα. Σκεφτείτε λοιπόν ότι στο γκαράζ του σπιτιού σας έχετε καλυμμένο ένα αυτοκίνητο που σας το άφησαν οι γονείς σας. Δεν μπαίνετε καν στον κόπο να βγάλετε το κάλυμμα και να δείτε τι ακριβώς βρίσκεται εκεί, ξέρετε ότι είναι ένα αμάξι αλλά δεν πιστεύετε ότι η ύπαρξή του μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

Κάποια στιγμή έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή σας, κρίσεις, εντάσεις, απώλειες και πραγματικά δεν αντέχετε την καθημερινότητά σας και τις ολόιδιες ημέρες που ζείτε ξανά και ξανά. Σε μια προσπάθεια να αλλάξετε παραστάσεις αποφασίζετε να κατεβείτε και να τακτοποιήσετε το ακατάστατο και παραμελημένο γκαράζ σας και να πετάξετε οτιδήποτε καταναλώνει χώρο. Είστε αποφασισμένοι να πετάξετε τις παλιατζούρες και κυρίως το αυτοκίνητο αυτό που σας είναι εντελώς άχρηστο.

Αρχίζετε λοιπόν να τακτοποιείτε τον περιβάλλοντα χώρο να ανοίγετε κουτιά, να αδειάζετε κουτιά, να πηγαίνετε στους κάδους και να επιστρέφετε πίσω. Κάποια στιγμή εκεί που κάθεστε και κάνετε ένα διάλειμμα πίνοντας το δροσερό σας ρόφημα το μάτι σας πέφτει σε κάτι αστραφτερό στο δάπεδο και κάτω από το κάλυμμα του αυτοκινήτου, σκύβετε να το πάρετε και το επεξεργάζεστε χωρίς να πιστεύετε αυτό που αντικρύζετε.
Είναι το αγαλματίδιο «Πνεύμα της Έκστασης» σήμα κατατεθέν της Rolls Royce. Μα πώς είναι δυνατόν, τι δουλειά έχει στο δικό σου το γκαράζ, σκέφτεσαι ξανά και ξανά. Το τηλέφωνο χτυπάει, το παίρνεις μαζί σου και το τοποθετείς στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σου.

Οι μέρες περνούν, τα προβλήματα στην καθημερινότητα συνεχίζονται και εσύ γυρνάς κάθε βράδυ στο σπίτι απογοητευμένος και ανήμπορος. Ένα βράδυ και ενώ έχεις αποφασίσει να κοιμηθείς νωρίς οι σκέψεις για το αύριο σε απομακρύνουν όλο και πιο πολύ από την αγκαλιά του Μορφέα. Ανάβεις το φως και παίρνεις στα χέρια σου το αγαλματίδιο το επεξεργάζεσαι, θα έλεγα ότι ζηλεύεις την άψογη δημιουργία και τελειότητα που αντικρύζεις. Το κρατάς στη χούφτα σου και αρχίζεις να αισθάνεσαι διαφορετικά, αισθάνεσαι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι μοναδικό, ένα αίσθημα χαράς και ενθουσιασμού σε κατακλύζει και σε κάνει να πεταχτείς από το κρεβάτι και να τρέξεις στο γκαράζ σου. Παίρνεις μια ανάσα και αποφασιστικά τραβάς το κάλυμμα του παλιού αυτοκινήτου και ιδού η αποκάλυψη. Μια υπέροχη και επιβλητική Rolls Royce στέκει εκεί αγέρωχη στο γκαράζ σου χρόνια. Τα χέρια σου ιδρώνουν, τα μάτια σου δακρύζουν και εσύ συνεχίζεις να μην πιστεύεις σε αυτό το θαύμα που βιώνεις εκείνη τη στιγμή. Τοποθετείς το αγαλματίδιο στην θέση του στο καπό του αυτοκινήτου και αισθάνεσαι ένα κύμα ευφορίας να σε γεμίζει από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σου.
Με φόρα ανοίγεις την πόρτα του οδηγού, τα κλειδιά είναι στην μίζα και εσύ μένεις ακόμα μια φορά έκπληκτος με τον ήχο που κάνει παίρνοντας αμέσως μπροστά. Χωρίς δεύτερη σκέψη ξεχύνεσαι στον δρόμο σε μια νέα διαδρομή ζωής βλέποντας τα πάντα διαφορετικά. Μα πώς άλλαξαν τα πάντα γύρω σου; Απολαμβάνεις τη φύση, απολαμβάνεις το φεγγάρι, απολαμβάνεις το ζευγάρι στο διπλανό αυτοκίνητο που γελάνε μεταξύ τους. Απολαμβάνεις τα φώτα της πόλης. Άλλαξαν όντως τα πάντα γύρω σου ή μήπως άλλαξες εσύ και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα;

Διαβάζοντας την παραπάνω ιστορία ίσως κάποιοι να σκεφτείτε κι εγώ εάν είχα μια Rolls Royce να με περίμενε αλλιώς θα τα έβλεπα. Τι θα γινόταν όμως εάν σου έλεγα ότι όντως διαθέτεις μια Rolls Royce μέσα στην ψυχή σου που περιμένει να την ανακαλύψεις για να πάτε μαζί το ωραιότερο ταξίδι ζωής;
Η προσωπική ανάπτυξη είναι αυτό το ταξίδι ανακάλυψης που συνειδητοποιείς ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να απογειώσεις την ύπαρξή σου, έχεις μια Rolls Royce μέσα σου και ας πίστεψες όλα τα χρόνια ότι είσαι ένα μικρό και οικονομικό αυτοκινητάκι. Μα μπορούν όλοι να βρούμε την Rolls Royce μέσα μας; Δυνητικά ναι! Όμως είναι λίγοι αυτοί που θα επιλέξουν να ψάξουν, να ξεκαθαρίσουν, να λερωθούν, να παθιαστούν, να επιμείνουν, να εργαστούν μέχρι να την βρουν.

Μπορείς επίσης να ανακαλύψεις την Rolls Royce μέσα σου και πάλι να επιλέξεις να κρατήσεις το μικρό αυτοκινητάκι. Αλλά είναι απαραίτητο να δοκιμάσεις να πας τουλάχιστον μια βόλτα στη ζωή σου σαν Rolls Royce. Φτάνει η επιλογή να είναι συνειδητή και μόνο δική σου.

Χριστίνα Πίκουλα