Πώς να εμφυσήσετε στα παιδιά την αγάπη για τα βιβλία

ARTICLES-SITEbooks1

Το καλό βιβλίο είναι πηγή χαράς, συγκίνησης και ψυχαγωγίας. Κουβαλάει ιστορίες και μνήμες, ανοίγει καινούριους ορίζοντες σε όλους εμάς και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Τους δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα, τα ευαισθητοποιεί και τα βοηθά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τα ανθρώπινα προβλήματα. Τους μεταδίδει τους κανόνες, τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας κι έτσι τα βοηθάει να ξεπεράσουν τον εγωκεντρισμό και τις αδυναμίες τους, μέσα από τα βιώματα των ηρώων. Το καλό βιβλίο οξύνει την σκέψη του παιδιού, πλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους με τις αρχές και τα μηνύματα που μεταδίδει σε αυτά, καθώς και με τα πρότυπα συμπεριφοράς που προβάλλει. Οι μικροί αναγνώστες είναι οι αυριανοί πολίτες που ενημερώνονται, διαβάζουν, σκέπτονται και διαμορφώνουν ελεύθερη σκέψη.

Δώστε στο παιδί σας ερεθίσματα, προσφέροντάς του βιβλία και άλλο έντυπο υλικό.
Διαβάστε στο παιδί σας από πολύ μικρή ηλικία.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί λέξεις
Βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί σχετικά με το διάβασμα και το περιεχόμενο της ανάγνωσης.
Η ανάγνωση των βιβλίων επιτρέπει στο παιδί και στο γονιό να θίξουν δύσκολα θέματα και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας για μια ζωή.
Κάντε την ανάγνωση καθημερινή πρακτική.
Δώστε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας.
Επισκεφθείτε βιβλιοθήκες με το παιδί. Διαβάστε εκεί, ζήστε την ατμόσφαιρά τους, δανειστείτε βιβλία. Ενημερωθείτε. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς.
Το διάβασμα δεν είναι κόπος. Είναι ευχαρίστηση. Όπως ένας περίπατος ή ένα μακρύ ταξίδι.

Το βιβλίο, όσο κι αν αναπτυχθεί η σύγχρονη τεχνολογία, δε θα πάψει να έχει την πρωτεύουσα θέση του στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Δεν είναι δυνατόν από τίποτε να αντικατασταθεί!!!

Όσοι υπήρξαν παθιασμένοι αναγνώστες στα παιδικά τους χρόνια, όσοι βυθίστηκαν στο ρωμαλέο, γεμάτο εικόνες λόγο, όσοι αφέθηκαν στη γοητεία του λυρισμού και της ονειροπόλησης, όσοι ένιωσαν τις σελίδες να γίνονται στους ώμους τους φτερά, όσοι γέλασαν και δάκρυσαν, όσοι έμειναν ξάγρυπνοι, νηστικοί, κρυμμένοι για να διαβάσουν, αυτοί ξέρουν πόσο ένα καλό βιβλίο πλουτίζει και πολλαπλασιάζει την ύπαρξη και συγχρόνως φωτίζει και την πιο πεζή καθημερινότητα.

Στη δική μας διάθεση, αλλά και την ευθύνη, απομένει να μπει το καλό βιβλίο στη ζωή των παιδιών μας και να μείνει μια αγάπη παντοτινή!!!