Πώς θα γίνω ευτυχισμένος;

ARTICLES SITE2

Το κυνήγι της ευτυχίας είναι κάτι που απασχολεί τους ανθρώπους όλο και περισσότερο και συχνά πυκνά με ρωτάνε για εύκολα και άμεσα tips ευτυχίας. Αυτή η ερώτηση μου θυμίζει ανθρώπους που επισκέπτονται χρηματιστές & επενδυτές και τους ρωτάνε πώς μπορούν να βγάλουν εύκολα χρήματα. Και στις δυο περιπτώσεις οι άνθρωποι αναζητούν άμεσα αποτελέσματα και δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το ποιοι χρειάζεται να γίνουν ώστε να ευτυχήσουν ή να πλουτίσουν.

Μεγαλώνουμε με τρόπο που τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας λειτουργούν στον αυτόματο και σπάνια είμαστε παρόντες και συνειδητοί σε αυτά που κάνουμε.
Μάθαμε να μας ταΐζουμε fast food και όλη αυτή η εγρήγορση και η ταχύτητα κυριαρχεί στους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Έχουμε μεγαλώσει και εκπαιδευθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι ένα άπιαστο όνειρο και μόνο ορισμένοι «τυχεροί» έχουν τη δυνατότητα να τη γεύονται.

Φυσικά και υπάρχουν όμορφες στιγμές αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είναι κυριευμένο από αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα.
Πώς όμως θα φέρουμε την ευτυχία στη ζωή μας ώστε να τη βιώνουμε στην καθημερινότητα μας;

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα
Συνήθως ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα δεν μας εξυπηρετεί και μας απομακρύνει όλο και πιο πολύ από την ευτυχία μας. Όμως είναι ο τρόπος που έχουμε εκπαιδευθεί, αξιολογούμε τα πράγματα σύμφωνα με το τι πιστεύουμε για τα πράγματα. Εάν αρχίσω λοιπόν να πιστεύω πώς ό,τι γίνεται στη ζωή μου γίνεται μόνο για το καλό μου, τότε αυτομάτως φεύγω από τη σκέψη «είμαι άτυχος», «όλα στραβά μου πάνε» κλπ. και αντιμετωπίζω με αισιοδοξία οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί στο δρόμο μου. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και χρειάζεται να μας ενισχύσουμε με διάφορους τρόπους. Κάτι που μπορούμε να εντάξουμε στη ζωή μας είναι ένα υποστηρικτικό μάντρα δηλαδή μια θετική υποστηρικτική πρόταση που θα την επαναλαμβάνουμε συστηματικά στη διάρκεια της ημέρας μας.
Μια πρόταση που προτείνω και χρησιμοποιώ συχνά είναι:
«Όλα συμβαίνουν για το ανώτερο καλό μου & το καλό των γύρω μου».

Βρες ισορροπία & χαρές στην καθημερινότητά σου
Εργαζόμαστε αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, χρειάζεται μέσα σε αυτές τις ώρες να βρίσκουμε ενδιαφέρον και χαρά αλλά και φεύγοντας από την εργασία μας να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα που μας αρέσουν, π.χ. ένα χόμπι, μια συνάντηση με φίλους, γυμναστική και οτιδήποτε αποδεδειγμένα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Συγκεντρώσου στο παρόν σου
Η εκάστοτε στιγμή που ζούμε είναι μοναδική, ολόιδια δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ. Συγκεντρώσου και ρούφα τη στιγμή, απόλαυσέ την και πάρε όλα τα μαθήματα που σου προσφέρει. Συντονιζόμαστε στην μόνη πραγματική στιγμή την οποία διαθέτουμε, στο παρόν μας. Δεν ανήκουμε πια στο παρελθόν κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο μέλλον, ας απολαύσουμε αυτό που διαθέτουμε τη δεδομένη στιγμή.

Βάλε τη δημιουργικότητα στη ζωή σου
Μαντεύω και προλαβαίνω την σκέψη σου, δεν είμαστε όλοι καλλιτέχνες, αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί. Δες πώς μπορείς να κάνεις τα πράγματα στην καθημερινότητά σου με το δικό σου μοναδικό τρόπο, βάλε τη δική σου πινελιά και βγες έξω από τα συνηθισμένα.

Κάνε αυτό που αγαπάς
Τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις στην ζωή σου; Σε ποια πράγματα είσαι πραγματικά καλός; Μήπως έχεις έλθει σε αυτή τη ζωή για έναν σκοπό; Δες με ποιους τρόπους μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς, ιδανικά κάνε το επάγγελμα.

Μάθε την Τέχνη της ευγνωμοσύνης
Δες όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σου, επικεντρώσου σε όσα έχεις και μην επικεντρώνεσαι σε όσα σου λείπουν. Κάνε μια καθημερινή καταγραφή με όλα όσα ήδη διαθέτεις και δες πόση αξία δίνουν στη ζωή σου.

Σταμάτα να συγκρίνεις & να συγκρίνεσαι
Είναι η σύγκριση ο κλέφτης της χαράς; Ναι είναι. Κι αυτό γιατί όταν συγκρίνουμε δυο ανθρώπους ή μια κατάσταση δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να είναι αποτελεσματική η σύγκριση αυτή, συνεπώς τα αποτελέσματα που θα εξάγουμε θα είναι λάθος. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι ότι συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κάποιον άλλο του ιδίου χώρου που π.χ. βρίσκεται στην κορυφή, βλέπουμε λοιπόν το αποτέλεσμα αλλά αγνοούμε όλη την διαδικασία που έφτασε εκεί.
Εμπνεύσου από τους άλλους αλλά μην συγκρίνεσαι.

Χτίσε σχέσεις ζωής
Ένα μεγάλο μέρος της ποιότητας της ζωής μας είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που έχουμε. Χρειάζεται να εμβαθύνουμε και να επενδύουμε στους ανθρώπους και στις σχέσεις και να τους ενθαρρύνουμε να δημιουργούμε μαζί αφήνοντας πίσω τον εγωισμό.

Πρόσφερε στους άλλους
Η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός είναι συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωής ενός δοτικού ανθρώπου. Μέσα από την προσφορά δημιουργείται η αίσθηση ανιδιοτέλειας και ανθρωπισμού δίνοντας ελπίδα σε όσους το χρειάζονται.

Η ευτυχία είναι μέσα μας απλά χρειάζεται τρόπους να τη βγάλουμε στην επιφάνεια. Όλοι οι παραπάνω τρόποι μπορούν να σε ενισχύσουν αλλά μόνο εσύ γνωρίζεις τι πραγματικά χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος.
Ξεκίνα με το να πιστέψεις ότι σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος!

Χριστίνα Πίκουλα