Στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό, σύμφωνα με το λαϊκό εορτολόγιο, παρασκευάζονται και καταναλώνονται συγκεκριμένες τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια των νηστειών του έτους. Μέσα από τη λαϊκή ευσέβεια και τα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής διατηρούνται και διαφυλάσσονται βιωματικά τα υψηλά νοήματα της θεολογίας γεγονός που μαρτυρεί ότι ο λαός όχι απλά εμπέδωσε τα εκκλησιαστικά γεγονότα και την αξίας τους, αλλά τα βίωσε και τα εναπόθεσε στη συλλογική του μνήμη αξιώνοντάς τα ως δυναμικό στοιχείο του πολιτισμού μας.
Ιδιαίτερα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εορταστικής ιεροτελεστίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Γυναίκες από κάθε γωνιά της χώρας μεταφέρουν αυτές τις συνταγές από γενιά σε γενιά. Δεκάδες ομοιότητες και άλλες τόσες διαφοροποιήσεις, γιατί κάθε περιοχή έχει τα φαγητά της, τα υλικά, τα κρασιά και τις συνταγές της, που φυλάσσουν μέσα τους τη σοφία της ελληνικής γης.
Οι γεύσεις μιλούν για κάθε τόπο ξεχωριστά. Ένα ταξίδι, μια περιπλάνηση στην Ελλάδα, από τη Μακεδονία έως την Κρήτη και από το Αιγαίο έως το Ιόνιο, μέσα από ένα οδοιπορικό αναζήτησης νηστίσιμων γεύσεων που κρύβουν μέσα τους τις συνήθειες χρόνων και ευτυχώς παραμένουν υπαρκτές και αναλλοίωτες.