Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2024

‘’Ευχές & παινέματα’’ που αναβλύζουν αγάπη, που ξυπνούν αναμνήσεις και συναισθήματα, που μοσκοβολούν νοσταλγία, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου Καλοτυχίας 2024 των Εκδόσεων Μύρτος για να μας χαρίσουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα.

Τι είναι οι ευχές, από πού πηγάζουν και ποιο σκοπό εξυπηρετούν;
Έχουν δύναμη οι ευχές;
Η δύναμή τους είναι άραγε πραγματική;
Μια ευχή αληθινή από καρδιάς έχει περισσότερη δύναμη από χιλιάδες λόγια;
Τι πίστευαν παλιά οι άνθρωποι; Μήπως με τις ευχές που έδιναν και έπαιρναν εξέφραζαν την ελπίδα και τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή;

Οι άνθρωποι εύχονταν πάντα για μικρά, μεγάλα, καθημερινά, σημαντικά ή ασήμαντα γεγονότα καθώς και σε μυστήρια της εκκλησίας μας και σε εορταστικές ημέρες. Μια γλυκιά κουβέντα, ένας ενθαρρυντικός λόγος, δυο – τρεις ευχές που προσφέρονται αυθόρμητα, λόγια γεμάτα τρυφερότητα, καλοσύνη και αισιοδοξία ήταν πολλές φορές αρκετά για να κάνουν τον συνάνθρωπό τους να νιώσει καλύτερα.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο ανακαλύψαμε αληθινούς θησαυρούς, καλότυχες ευχές και παινέματα που αξίζει να ξαναθυμηθούμε, ώστε να μη σβήσουν, να μη χαθούν ποτέ από τη μνήμη μας και συνάμα να αποτελέσουν μονοπάτια ζωής, πυξίδα, φάρο έμπνευσης και γνώσης που θα πλουτίσουν τις επόμενες γενιές. Υγεία, χαρά, ευτυχία, ευλογία…, μαγικές, όμορφες λέξεις, που περικλείονται στις ευχές και έχουν αξία ανεκτίμητη στη ζωή του καθενός μας.

Ας μαζέψουμε όσες περισσότερες ευχές μπορούμε, τις χρειαζόμαστε σε κάθε ξεκίνημα, σε κάθε προσπάθειά μας. Είναι όμορφο να δεχόμαστε ευχές, μα πιο όμορφο είναι να στέλνουμε. Ευχές που θα χαρίσουν ένα χαμόγελο αισιοδοξίας στα αγαπημένα μας πρόσωπα, υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι. Κάντε τώρα μια καλότυχη ευχή και η μαγεία θα ξεδιπλωθεί. Γιατί το καλό υπάρχει γύρω μας, υπάρχει παντού κι έρχεται στη ζωή μας από το πουθενά.


Ημερολόγιο 2024 Happy Choices make people happy

Όλα ξεκινούν με μια απλή ερώτηση: «Είσαι ευτυχισμένη;». Εάν όχι, η Χριστίνα Πίκουλα για 5η συνεχόμενη χρονιά δίνει το ετήσιο ραντεβού της με τα ράφια των βιβλιοπωλείων με ένα ακόμα πιο ενδυναμωτικό ημερολόγιο προσωπικής ανάπτυξης.

Για πόσο καιρό ακόμα θα αφήνεις τα πράγματα στην τύχη; Τα όνειρα, την εξέλιξή σου και τις αλλαγές που τόσο επιθυμείς, αλλά δεν ξέρεις πώς να τις φέρεις στη ζωή σου.

Δεν φτάνει να θέλεις κάτι αρκετά, χρειάζεται και να είσαι συνεπής με τον εαυτό σου σε καθημερινή βάση. Το Ημερολόγιο Happy Choices – Make People Happy που κυκλοφορεί και φέτος από τις Εκδόσεις Μύρτος, θα σε βοηθήσει ακριβώς σε αυτό, να χτίσεις συνέπεια και να αποκτήσεις εμπιστοσύνη απέναντι στον εαυτό σου.

Ποιος θα σε βοηθήσει να γίνεις ευτυχισμένη, να έχεις αφθονία και να χτίσεις τα όνειρά σου απολαμβάνοντας την καθημερινότητά σου; Η απάντηση βρίσκεται στη γυναίκα που αντικρύζεις καθημερινά στον καθρέφτη σου. Εσύ!

Μάθε από το παρελθόν και βάλε στόχους για το μέλλον.

Μαζί με το Ημερολόγιο Happy Choices – Make People Happy, κέρδισε χρόνο και δώσε αξία στη στιγμή σου ακούγοντας την εσωτερική σου φωνή.


Μπιζίμ Κιουτάχεια – Τόμος Βʹ

Εκατό χρόνια μετά, δεν πρέπει να λησμονούμε

Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης είναι ένα αφιέρωμα στις οικογένειες που συνέθεταν το ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής κοινότητας της πόλης Κοτυαίου – Κιουταχείας της Μ. Ασίας, μιας πόλης από τις σημαντικότερες της περιοχής της αρχαίας Φρυγίας. Είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν με βίαιο τρόπο να εκπατρισθούν, να γίνουν πρόσφυγες και να αρχίσουν, όσοι επέζησαν, τη ζωή τους από την αρχή. Η ζωή φάνηκε σκληρή γι’ αυτούς.

Άφησαν το βιός τους στην προ αιώνων πατρίδα τους, τη Μ. Ασία και ήλθαν αποδεκατισμένοι στη νέα τους πατρίδα, αυτήν που αποτελούσε γι’ αυτούς όραμα και την είχαν μέσα στην καρδιά τους, την Ελλάδα. Αγωνίστηκαν για να γίνουν αποδεκτοί όμως δεν πτοήθηκαν.

Σήμερα δέκα δεκαετίες μετά, τους αναγνωρίζεται πλέον η νέα πνοή που έφεραν στον τόπο και η συνεισφορά τους στην εξέλιξή του. Οι ίδιοι αλλά και οι απόγονοί τους, καταθέτουν εδώ τις μνήμες τους, μαζί με άφθονο φωτογραφικό υλικό, ως ένα μνημόσυνο γι’ αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας.


Μπιζίμ Κιουτάχεια – Τόμος Αʹ

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922 – 2022, πολλά είναι τα αξιόλογα βιβλία που κυκλοφόρησαν με αναφορά στο θέμα του ξεριζωμού των Ρωμιών κατοίκων από τις εκεί πατρογονικές πατρίδες τους στον σημερινό ελλαδικό χώρο και την εδώ εγκατάστασή τους. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκδοσης, πραγματεύεται ένα ειδικό θέμα, που αφορά τη μουσικοχορευτική παράδοση ενός συγκεκριμένου τόπου, μιας πόλης με μεγάλη ιστορία από τους Βυζαντινούς ακόμα χρόνους, της Κιουτάχειας της Μ. Ασίας, Κοτυαίου κατά την αρχαιότητα.
Κι αυτό γιατί από εκεί είναι η καταγωγή της συγγραφέως.
Το περιεχόμενο βασίζεται σε ερευνητική εργασία που ξεκίνησε εδώ και τέσσερις δεκαετίες με καταγραφές ανθρώπων της πρώτης γενιάς. Περιλαμβάνει ανάλυση των χορών που χόρευε ο Ρωμαίικος πληθυσμός αυτής της πόλης και αρκετά μεγάλο αριθμό τουρκόφωνων τραγουδιών με τη μετάφρασή τους στα ελληνικά και την καταγραφή της μελωδίας τους σε νότες. Επίσης ελληνόφωνα τραγούδια που διδάσκονταν στην Αστική Σχολή της πόλης της Κιουτάχειας.
Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η ένταξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης στην κοινωνική ζωή του τόπου και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν. Πλούσιο είναι το φωτογραφικό υλικό από πρωτότυπη φωτογράφηση του τόπου, αλλά και των προσώπων κατά την εκτέλεση των χορών. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένθετο CD με αυθεντικές ηχογραφήσεις δίχως τη συνοδεία μουσικών οργάνων.


ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Χριστιανισμός και ιατρική έχουν μια μακραίωνη σχέση από τους χρόνους της Καινής Διαθήκης έως και τη σύγχρονη εποχή. Μεγάλος αριθμός Πατέρων της Εκκλησίας και Αγίων ασχολήθηκαν ποικιλοτρόπως με την ιατρική. Οι θεραπευτικές επεμβάσεις των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο πέρασμα των αιώνων κατέδειξαν τις δυνατότητες που έδωσε ο Χριστός στον άνθρωπο να υπερβεί τον πόνο και τον θάνατο μέσα από την πίστη, την αγάπη και την μετάνοια.

Η Θεοτόκος και οι Άγιοι είναι “τα δικά μας πρόσωπα” στο ουράνιο βασίλειο και θα προστρέξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη σ’ αυτούς ζητώντας τη μεσολάβησή τους για να γίνει το θαύμα. Μπροστά στις εικόνες τους έχουν κατατεθεί δάκρυα, ελπίδες, ικεσίες κι ευχαριστίες αιώνων. Λοιμικές ασθένειες, τις οποίες δεν μπόρεσε η επιστήμη να θεραπεύσει, θεραπεύθηκαν, όταν οι ορθόδοξοι χριστιανοί, με ΠΙΣΤΗ προσήλθαν στους Ιερούς ναούς, προσευχήθηκαν με δάκρυα μετάνοιας, λιτάνευσαν ιερά λείψανα και ιερές εικόνες.

Αυτή την ξεχασμένη ιστορική πραγματικότητα, μας υπενθυμίζει συνεχώς, αιώνες τώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία με την βοήθεια διηγήσεων που διέσωσε η Ορθόδοξη παράδοση και τα Συναξάρια των Αγίων.


Ημερολόγιο 2022 Happy Choices for Happy Women

Οι Εκδόσεις Μύρτος και η δημιουργός των ημερολογίων & Journal προσωπικής ανάπτυξης Happy Choices, Χριστίνα Πίκουλα δημιούργησαν ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στις γυναίκες.
Το ημερολόγιο Happy Choices for Happy Women έρχεται για να βοηθήσει ακόμα πιο στοχευμένα τη σύγχρονη γυναίκα και να την οδηγήσει στη ζωή που έχει ονειρευτεί.

Η σημερινή γυναίκα και οι πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι που καλείται να εξυπηρετήσει στην καθημερινότητά της, την απομακρύνουν από τις προσωπικές της ανάγκες. Το Happy Choices for Happy Women έρχεται για να μείνει στο πλευρό της κάθε γυναίκας & να την ενισχύσει με τον τρόπο που χρειάζεται.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση του ημερολογίου, βοηθάει να κάνεις καλύτερη διαχείριση χρόνου αλλά και να παραμένεις συνεπής σε αυτά που έχεις προγραμματίσει.

Για να μην αποσυντονίζεσαι, για να ζεις την κάθε στιγμή, για να τη ζεις με χαρά, για να πετυχαίνεις στόχους & να βιώνεις την επιτυχία, το Happy Choices for Happy Women είναι το ημερολόγιο που θα λατρέψεις.

Happy Choices for Happy Women, γιατί η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να είναι χαρούμενη & επιτυχημένη.


Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2023

«Αν δεν κοιτάξω πίσω μου, μπρος μου δεν προχωράω
και τση παράδοσης νερό πίνω και ξεδιψάω»
.

Το Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2023 κυκλοφορεί για 17η χρονιά από τις εκδόσεις Μύρτος, εμπνευσμένο από τις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, σας ταξιδεύει μέσα από τις μελωδίες μιας κρητικής λύρας, σας γοητεύει με τους ερωτικούς στίχους μιας μαντινάδας, σας μεθάει με μυρωδάτη τσικουδιά, κουβαλώντας τον αντίλαλο της ιστορίας και της παράδοσης τούτης της ευλογημένης γης. Το χτες και το σήμερα γίνονται ένα στο μαγικό τούτο τόπο, που είναι σφιχτοδεμένος με τη γη των θρύλων, των μύθων, των παραδόσεων, της λεβεντιάς και της ανδρείας.

Μέσα από τις σελίδες του θα γνωρίσετε τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης και θα ξεναγηθείτε σε έναν τόπο που η ιστορία, η περηφάνια, η ντομπροσύνη, η φιλοξενία πιασμένα χέρι, χέρι «χορεύουν» πεντοζάλι αιώνες τώρα…

Έναν τόπο με χρώματα, ευωδιές και αρώματα που φέρνουν τύχη.
Έναν τόπο που διαφυλάσσει τον βαθύτερο πλούτο και τη γλώσσα του.

«Ποτέ δεν πρέπει τα κλαδιά τσι ρίζες να ξεχνούνε
γιατί αυτές αν ξεραθούν και κείνα θα χαθούνε».

Τι λέτε, θα μας ακολουθήσετε σε ένα μακρύ, καλότυχο και μαγευτικό ταξίδι στα μονοπάτια της κρητικής παράδοσης;


Ευγνωμοσύνη Happy Choices Journal

Αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις πρακτικά στην καθημερινότητά σου για να αισθανθείς πιο όμορφα;

Ψάχνεις τρόπους και τεχνικές για να απολαμβάνεις περισσότερο το παρόν σου;

Πιάνεις τον εαυτό σου να θεωρείς δεδομένα κάποια πράγματα;

Θέλεις να διεκδικήσεις περισσότερα αλλά φοβάσαι μήπως φανείς αγνώμων;

Η συγγραφέας Χριστίνα Πίκουλα και οι Εκδόσεις Μύρτος δημιούργησαν για εσένα το Happy Choices Journal «Ευγνωμοσύνη», το οποίο υπόσχεται να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου εξασκώντας την τέχνη της ευγνωμοσύνης μέσα σε 90 μόνο ημέρες. Απαντώντας καθημερινές ερωτήσεις σε βοηθάει να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη, να αποκτήσεις μεγαλύτερη συνειδητότητα αφιερώνοντας χρόνο σε όσα ήδη διαθέτεις και όχι σε όσα πιστεύεις ότι σου λείπουν. Η πρακτική της ευγνωμοσύνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε αισθητά τα επίπεδα του στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας εξαιτίας της λανθασμένης μας εστίασης. Μαθαίνουμε να εστιάζουμε σε αυτά που μας κάνουν καλό σήμερα και επιτρέπουμε στην ευγνωμοσύνη να μας τροφοδοτήσει με τα ευεργετικά της οφέλη. Εάν παρατηρείς ότι οι μέρες σου δεν έχουν νόημα, αισθάνεσαι ότι δεν έχεις καλή διάθεση, ότι όλα είναι μάταια και δεν έχεις κανένα κίνητρο, το Happy Choices Journal «Ευγνωμοσύνη» είναι εδώ για να σε βοηθήσει να δεις τη ζωή με άλλα μάτια και με την καρδιά γεμάτη αγάπη όλα φαίνονται διαφορετικά. Θέλεις μια καλύτερη ζωή; Μπορείς να την έχεις, αρκεί να βάλεις την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου από εδώ και πέρα.


Πάντα ευλογημένο το τραπέζι σας

Στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό, σύμφωνα με το λαϊκό εορτολόγιο, παρασκευάζονται και καταναλώνονται συγκεκριμένες τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια των νηστειών του έτους. Μέσα από τη λαϊκή ευσέβεια και τα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής διατηρούνται και διαφυλάσσονται βιωματικά τα υψηλά νοήματα της θεολογίας γεγονός που μαρτυρεί ότι ο λαός όχι απλά εμπέδωσε τα εκκλησιαστικά γεγονότα και την αξίας τους, αλλά τα βίωσε και τα εναπόθεσε στη συλλογική του μνήμη αξιώνοντάς τα ως δυναμικό στοιχείο του πολιτισμού μας.

Ιδιαίτερα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εορταστικής ιεροτελεστίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Γυναίκες από κάθε γωνιά της χώρας μεταφέρουν αυτές τις συνταγές από γενιά σε γενιά. Δεκάδες ομοιότητες και άλλες τόσες διαφοροποιήσεις, γιατί κάθε περιοχή έχει τα φαγητά της, τα υλικά, τα κρασιά και τις συνταγές της, που φυλάσσουν μέσα τους τη σοφία της ελληνικής γης.

Οι γεύσεις μιλούν για κάθε τόπο ξεχωριστά. Ένα ταξίδι, μια περιπλάνηση στην Ελλάδα, από τη Μακεδονία έως την Κρήτη και από το Αιγαίο έως το Ιόνιο, μέσα από ένα οδοιπορικό αναζήτησης νηστίσιμων γεύσεων που κρύβουν μέσα τους τις συνήθειες χρόνων και ευτυχώς παραμένουν υπαρκτές και αναλλοίωτες.


Το καλό βιβλίο είναι πηγή χαράς, συγκίνησης και ψυχαγωγίας. Κουβαλάει ιστορίες και μνήμες, ανοίγει καινούριους ορίζοντες σε όλους εμάς και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Τους δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα, τα ευαισθητοποιεί και τα βοηθά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τα ανθρώπινα προβλήματα. Τους μεταδίδει τους κανόνες, τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας κι έτσι τα βοηθάει να ξεπεράσουν τον εγωκεντρισμό και τις αδυναμίες τους, μέσα από τα βιώματα των ηρώων. Το καλό βιβλίο οξύνει την σκέψη του παιδιού, πλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους με τις αρχές και τα μηνύματα που μεταδίδει σε αυτά, καθώς και με τα πρότυπα συμπεριφοράς που προβάλλει. Οι μικροί αναγνώστες είναι οι αυριανοί πολίτες που ενημερώνονται, διαβάζουν, σκέπτονται και διαμορφώνουν ελεύθερη σκέψη.

Δώστε στο παιδί σας ερεθίσματα, προσφέροντάς του βιβλία και άλλο έντυπο υλικό.
Διαβάστε στο παιδί σας από πολύ μικρή ηλικία.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί λέξεις
Βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί σχετικά με το διάβασμα και το περιεχόμενο της ανάγνωσης.
Η ανάγνωση των βιβλίων επιτρέπει στο παιδί και στο γονιό να θίξουν δύσκολα θέματα και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας για μια ζωή.
Κάντε την ανάγνωση καθημερινή πρακτική.
Δώστε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας.
Επισκεφθείτε βιβλιοθήκες με το παιδί. Διαβάστε εκεί, ζήστε την ατμόσφαιρά τους, δανειστείτε βιβλία. Ενημερωθείτε. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς.
Το διάβασμα δεν είναι κόπος. Είναι ευχαρίστηση. Όπως ένας περίπατος ή ένα μακρύ ταξίδι.

Το βιβλίο, όσο κι αν αναπτυχθεί η σύγχρονη τεχνολογία, δε θα πάψει να έχει την πρωτεύουσα θέση του στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Δεν είναι δυνατόν από τίποτε να αντικατασταθεί!!!

Όσοι υπήρξαν παθιασμένοι αναγνώστες στα παιδικά τους χρόνια, όσοι βυθίστηκαν στο ρωμαλέο, γεμάτο εικόνες λόγο, όσοι αφέθηκαν στη γοητεία του λυρισμού και της ονειροπόλησης, όσοι ένιωσαν τις σελίδες να γίνονται στους ώμους τους φτερά, όσοι γέλασαν και δάκρυσαν, όσοι έμειναν ξάγρυπνοι, νηστικοί, κρυμμένοι για να διαβάσουν, αυτοί ξέρουν πόσο ένα καλό βιβλίο πλουτίζει και πολλαπλασιάζει την ύπαρξη και συγχρόνως φωτίζει και την πιο πεζή καθημερινότητα.

Στη δική μας διάθεση, αλλά και την ευθύνη, απομένει να μπει το καλό βιβλίο στη ζωή των παιδιών μας και να μείνει μια αγάπη παντοτινή!!!